Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(55)
Forma i typ
Książki
(55)
Poradniki i przewodniki
(45)
Publikacje popularnonaukowe
(6)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(3)
Dostępność
dostępne
(51)
nieokreślona
(3)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(41)
Wypożyczalnia dla Dzieci
(14)
Autor
Baranowska Natalia
(2)
Dymek Marta. Autor
(2)
Makłowicz Robert (1963- )
(2)
Szaciłło Maciej
(2)
Wolański Robert (fotograf)
(2)
Androsiuk Ewa
(1)
AntoniszynTomasz
(1)
Barnes Julian (1946- ). Autor
(1)
Baron Aleksander. Autor
(1)
Berger Joe
(1)
Bisek-Szladowska Rozala
(1)
Biłas Katarzyna. Autor
(1)
Borowska Izabella
(1)
Bowling Stella (1962- )
(1)
Briceag Tatiana
(1)
Brodzik Joanna (1973- )
(1)
Bukowczan-Rzeszut Agnieszka Autor
(1)
Bulikowska Maria (1987- )
(1)
Błażejewska-Stuhr Katarzyna. Autor
(1)
Capponi-Borawska Tessa (1959- ). Autor
(1)
Chodkowska-Gyurics Agnieszka
(1)
Chudzik Małgorzata
(1)
Czyrynda-Koleda Magdalena
(1)
David Madeleine
(1)
Dolata Natalia (dietetyczka)
(1)
Drotkiewicz Agnieszka (1981- )
(1)
Forsyth Mark. Autor
(1)
Gessler Magda (1953- )
(1)
Greiner Karin. Autor
(1)
Heepen Günther H. (1957- )
(1)
Hix Mark (1962- )
(1)
Imrie Tim
(1)
Jabłońska-Kułak Katarzyna
(1)
Jarzynka-Jendrzejewska Magdalena
(1)
Jatowska Magdalena
(1)
Kaczmarczyk Małgorzata
(1)
Kaczmarek Magdalena (tłumacz)
(1)
Kalemba-Drożdż Małgorzata. Autor
(1)
Kastelik Ewa
(1)
Korombel Paweł (1952- )
(1)
Kowalczyk Anna (dietetyka)
(1)
Kozakiewicz Grzegorz
(1)
Kudzia Magdalena
(1)
Laraison Émilie (1979- ). Autor
(1)
Lewandowska Agata (dietetyk)
(1)
Lewandowska-Rodak Dominika
(1)
Linowski Dominik
(1)
Lis Hanna (1970- ). Autor
(1)
Loth-Ignaciuk Agata. Autor. Ilustracje
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- ). Autor
(1)
Maciąg Agnieszka (1969- ). Autor Fotografie
(1)
Makarowska Magdalena
(1)
Marrone Teresa. Autor
(1)
Mizielińska Aleksandra
(1)
Mizielińska Aleksandra (1982- )
(1)
Mizieliński Daniel
(1)
Mizieliński Daniel (1982- )
(1)
Modelski Łukasz (1970- )
(1)
Mrozowska Monika (1980- )
(1)
Musiałowska Dominika (dziennikarz)
(1)
Nagat Małgorzata Autor
(1)
Nordin Martin (1977- ) Autor
(1)
Ovsyankina Svetlana
(1)
Pacanowska Skogqvist Urszula (1974- )
(1)
Pociecha Daria
(1)
Polan Andrzej. Autor
(1)
Pękalski Adam (1975- )
(1)
Rigg Annie
(1)
Rojek-Ledwoch Marzena
(1)
Rubin Franziska (1968- ) Autor
(1)
Rudnik Justyna
(1)
Rynio Jörn
(1)
Rzepka Małgorzata (tłumacz)
(1)
Samborska Małgorzata
(1)
Samborska Małgorzata (tłumacz)
(1)
Schäfer Christine (1965- )
(1)
Stankiewicz Agata (blogerka)
(1)
Starmach Anna (1987- ). Autor
(1)
Stolarczyk Agnieszka (kulinaria) Autor
(1)
Strehle Sandra. Autor
(1)
Stromkie-Złomaniec Monika
(1)
Sypnik-Pogorzelska Ewa
(1)
Szaciłło Karolina
(1)
Szaciłło Karolina. Autor
(1)
Trojankowska Magdalena
(1)
Trzcińska-Hildebrandt Agata
(1)
Uliano Sophie. Autor
(1)
Vogel Leanne
(1)
Vogel Leanne (1986- )
(1)
Wachowicz Ewa (1970- )
(1)
Wejchert Tadeusz
(1)
Wellman Dorota (1961- ). Autor
(1)
Wellman Krzysztof (1958- )
(1)
Whitaker Kate (1979- )
(1)
Wiśniewska Bogumiła (blogerka). O winie
(1)
Wolski Franciszek. Autor
(1)
Zalejski Christine. Autor
(1)
Zaremba Marek (dietetyk)
(1)
Zarębska Agata. Autor
(1)
Ziętara Rafał
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(15)
2010 - 2019
(40)
Okres powstania dzieła
2001-
(54)
Kraj wydania
Polska
(53)
Język
polski
(51)
nieznany (1 0)
(2)
Odbiorca
6-8 lat
(4)
Dzieci
(4)
9-13 lat
(3)
18+
(1)
Dorośli
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura angielska
(1)
Literatura polska
(1)
Temat
Kucharstwo
(6)
Zdrowe żywienie
(6)
Potrawy dietetyczne
(5)
Zdrowe odżywianie
(5)
Dietetyka
(4)
Obyczaje i zwyczaje
(4)
Ciasta DBN
(3)
Kultura stołu
(3)
Potrawy szybkie i łatwe
(3)
Ciasta
(2)
Cukrzyca
(2)
Desery
(2)
Desery DBN
(2)
Dieta cukrzycowa
(2)
Dieta niskowęglowodanowa
(2)
Insulinooporność
(2)
Kuchnia polska
(2)
Obiad
(2)
Odżywianie
(2)
Potrawy dla dzieci
(2)
Potrawy jarskie
(2)
Rośliny lekarskie
(2)
Weganizm
(2)
Ziołolecznictwo
(2)
Żywność
(2)
Ajurweda
(1)
Alkoholizm
(1)
Brodzik, Joanna (1973- )
(1)
Capponi-Borawska, Tessa (1959- )
(1)
Choroby ludzi
(1)
Choroby układu krążenia DBN
(1)
Dekoracja potraw
(1)
Depresja
(1)
Dieta LCHF
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Drzewa iglaste
(1)
Drzewa liściaste
(1)
Fermentacja
(1)
Gessler, Magda (1953- ) DBN
(1)
Gimnastyka
(1)
Grzybica
(1)
Higiena
(1)
Hildegarda (święta ; 1098-1179)
(1)
Hormony
(1)
Indeks glikemiczny
(1)
Jedzenie (czynność) DBN
(1)
Jelita
(1)
Kandydoza
(1)
Kasza
(1)
Kiszenie żywności DBN
(1)
Kobieta
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Kolacja
(1)
Kosmetyka naturalna
(1)
Kucharstwo i przetwórstwo
(1)
Kucharze DBN
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kultura
(1)
Kultura dworska DBN
(1)
Leczenie dietą
(1)
Medycyna niekonwencjonalna
(1)
Medycyna niekonwencjonalna DBN
(1)
Mięso
(1)
Nadużywanie alkoholu
(1)
Naleśniki, bliny, placki DBN
(1)
Napoje alkoholowe
(1)
Obyczaje i zwyczaje DBN
(1)
Owoce
(1)
Pieczenie DBN
(1)
Pieczywo
(1)
Potrawy
(1)
Potrawy jednogarnkowe
(1)
Potrawy z grilla DBN
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Przyjęcia okolicznościowe
(1)
Restauratorzy (gastronomia) DBN
(1)
Rośliny jadalne dzikie
(1)
Ryby
(1)
Rymonabant
(1)
Styl życia
(1)
Surówki i sałatki
(1)
Suszenie konwekcyjne
(1)
Sztuka
(1)
Słodycze
(1)
Słodycze DBN
(1)
Torty
(1)
Turystyka kulinarna
(1)
Warzywa
(1)
Warzywa DBN
(1)
Wędzarnictwo
(1)
Wędzarnictwo DBN
(1)
Zdrowe odżywianie DBN
(1)
Zdrowie fizyczne
(1)
Zupy
(1)
Śniadanie
(1)
Życie towarzyskie
(1)
Żywność prozdrowotna
(1)
Temat: czas
1901-2000 DBN
(1)
1945-1989 DBN
(1)
1989-2000 DBN
(1)
2001- DBN
(1)
Temat: miejsce
Świat
(2)
Polska
(1)
Łódź (woj. łódzkie)
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(25)
Publikacja bogato ilustrowana
(24)
Poradnik
(17)
Przepisy kulinarne
(15)
Opracowanie
(4)
Przepisy kulinarne DBN
(4)
Publikacja bogato ilustrowana DBN
(4)
Książka kucharska DBN
(3)
Poradnik DBN
(2)
Autobiografia DBN
(1)
Esej
(1)
Książki kucharskie
(1)
Opracowanie DBN
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Pamiętniki mówione
(1)
Poradniki
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Satyra
(1)
Słownik
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(356)
Edukacja i pedagogika
(139)
Kultura i sztuka
(107)
Literaturoznawstwo
(98)
Socjologia i społeczeństwo
(92)
Kulinaria
(55)
Psychologia
(88)
Biologia
(86)
Medycyna i zdrowie
(85)
Podróże i turystyka
(52)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(48)
Rozwój osobisty
(45)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(44)
Geografia i nauki o Ziemi
(29)
Kultura fizyczna i sport
(25)
Etnologia i antropologia kulturowa
(24)
Hobby i czas wolny
(24)
Fizyka i astronomia
(21)
Religia i duchowość
(19)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(18)
Nauka i badania
(18)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(13)
Styl życia, moda i uroda
(13)
Filozofia i etyka
(11)
Architektura i budownictwo
(10)
Językoznawstwo
(10)
Ochrona środowiska
(10)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(9)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(8)
Matematyka
(8)
Inżynieria i technika
(7)
Informatyka i technologie informacyjne
(4)
Rolnictwo i leśnictwo
(4)
Media i komunikacja społeczna
(3)
Praca, kariera, pieniądze
(3)
Transport i logistyka
(3)
Kultura fizyczna i sport
(2)
Archeologia
(2)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(2)
Chemia
(2)
Dom i ogród
(2)
Hobby i czas wolny
(1)
Kulinaria
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Histora
(1)
Historia i nauki pomocnicze
(1)
Konie
(1)
Obronność i bezpieczeństwo narodowe
(1)
Opieka nad zwierzętami
(1)
Podróże i turystyka DBN
(1)
Podróże i tutystyka
(1)
Przyjaźń
(1)
Relacje międzyludzkie
(1)
Styl życia, moda, uroda
(1)
55 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Na okładce: laureat The Man Booker Prize.
Tytuł oryginału: The pedant in the kitchen, 2003.
Ta książka jest dowcipnym i praktycznym efektem poszukiwań gastronomicznej precyzji. Pocieszy każdego, kto poległ pokonany przez książki kucharskie. Nikt z legionu wiernych czytelników Juliana Barnesa nie będzie chciał Pedanta w kuchni przegapić.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-4/-9 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kiszonki i fermentacje / Aleksander Baron. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2016. - 238, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Autorskie przepisy Aleksandra Barona na łatwe, szybkie i oryginalne dania z kiszonek: sorbet z fermentowanego melona z szałwią, rzodkiewki w czarnej soli i krem z dyni w maślance. Tradycyjne potrawy w nowej aranżacji – bigos z ogórków, żur na zakwasie z kaszy gryczanej czy gołąbki w liściach jarmużu. Nieoczywiste zestawienia, gwarantowany efekt. I w dodatku – naturalnie, zdrowo i smacznie. Aleksander Baron – charyzmatyczny szef kuchni znanej warszawskiej restauracji Solec 44. Pierwszą kiszonkę zrobił… przypadkiem. Dziś jest najlepszym w Polsce znawcą sztuki fermentacji i zaprasza nas do eksperymentów z przyzwyczajeniami polskiego podniebienia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Bez cukru a słodkie / Katarzyna Biłas. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2019. - 255, [1] strona : ilustracje ; 21 cm.
Chcesz zrzucić kilka kilogramów, ale wizja kolejnej diety cię przeraża? Trudno ci zrezygnować z sięgania po batoniki i ciasteczka? Nie wszystko, co słodkie, musi być niezdrowe i tuczące! Katarzyna Biłas, absolwentka AWF i autorka profilu na Instagramie @zdrowy_talerz, wierzy w rozsądne podejście do odchudzania. Wie, że zbyt restrykcyjne diety tylko szkodzą, a zdrowy tryb życia to nie pasmo wyrzeczeń. Ważne są codzienne świadome wybory i równowaga w diecie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zdrowa dieta dla dzieci od 6. miesiąca do 5. roku życia Niejedna mama zastanawia się, jak żywić dziecko - tak, aby dostarczyć maluchowi wszelkich niezbędnych do optymalnego rozwoju składników. Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Monika Mrozowska przygotowały prawdziwe kompendium wiedzy na temat żywienia dzieci. W książce Uczta dla maluszka znajdziesz wszystko, co powinnaś wiedzieć o żywieniu dziecka, a także odpowiednio zbilansowane i smaczne posiłki dla najmłodszych - od chwili wprowadzenia pierwszych pokarmów do 5. roku życia. Wszyscy znamy to powiedzenie "Czym skorupka za młodu nasiąknie..." Tylko czasami zachodzimy w głowę jak to zrobić, żeby ta skorupka w ogóle zaczęła nasiąkać, skoro nie chce próbować nowych smaków, skoro zamiast warzyw i owoców domaga się głośno i dobitnie cukierka lub kawałka czekolady. Nie pozjadałyśmy z Kasią wszystkich rozumów, ale przerabiałyśmy (i w dalszym ciągu przerabiamy...) to we własnych domach. Staramy się kształtować nawyki żywieniowe naszych dzieci. Z różnym skutkiem. Marzy mi się, żeby nasza książka stała się podpowiedzią dla wszystkich innych mam, tatusiów oraz innych opiekunów. Żeby łatwiej było przygotować prawdziwą ucztę dla maluchów, a nie zgotować im piekło związane z traumą pierwszych posiłków. - Monika Mrozowska źródło opisu: książka źródło okładki: merlin.pl
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: The everyday diabetic cookbook. Na okładce: Dietetyk radzi.
Jedzenie to jedna z ogromnych przyjemności, jakie oferuje nam życie. Cukrzyca nie oznacza, że musisz z niej rezygnować. Możesz nadal cieszyć się swoimi ulubionymi daniami, możesz też z powodzeniem próbować nowych potraw. Najważniejsze jest to, aby twoja dieta zawierała zróżnicowane pokarmy przygotowane ze zdrowych produktów. Korzystając z tej książki, przekonasz się, że dieta diabetyków jest taka sama, jak polecana wszystkim innym ludziom - zawiera mało tłuszczu i soli, unika cukru, za to jest w niej dużo owoców i warzyw. W poradniku znajdziesz wiele przepisów, które ułatwią ci przygotowanie zdrowych, pożywnych i smacznych posiłków. Mogą z nich korzystać również osoby zdrowe, które chcą cieszyć się ładną sylwetką.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Umami : opowieści i przepisy / Joanna Brodzik. - Wydanie I - Kraków : Znak Koncept, 2021. - 284, [4] strony : fotografie, ilustracje, portrety ; 26 cm.
UMAMI to mądra i dowcipna opowieść kulinarna przeplatana sprawdzonymi przepisami zarówno na doskonałe potrawy kuchni tradycyjnej, jak i na egzotyczne dania z różnych zakątków świata. Receptury na: schab z jałowcem, rosół ratunkowy dobry na wszystko, kleftiko pachnące Cyprem, pilaw z jagnięciny i kaszy jaglanej, tadżin z makreli, czy przepyszny tort Jadziny, zamienią zwykłe posiłki w niezwykłe uczty. Joanna Brodzik zabierze cię w sensualną podróż przez kontynenty pachnące cynamonem, szafranem, dojrzałymi pomidorami i ukochanymi truskawkami. Zaproponuje wyprawę w czasie. Dowiesz się, jaki wpływ na kulinarną mapę świata mieli Marco Polo, Krzysztof Kolumb czy Amerigo Vespucci i kto przypłacił życiem ich wiekopomne odkrycia, jaki związek z soczewką ma soczewica i uprawy jakich roślin zmieniły bieg historii. Autorka nauczy cię odnajdywać przyjemność w dotykaniu chrupiącej skórki chleba i kontemplowaniu koloru jadalnych kwiatów. Doradzi, jak nie marnować jedzenia, kiedy warto zacząć przygotowywać noworoczny bigos i czym zastąpić cukier w diecie. W książce znajdziesz przepisy, które powstały z miłości do ludzi, szacunku do produktów i umiejętności słuchania historii opowiadanych przy wspólnym stole. Ta lektura to wyśniona gawęda kulinarna, którą będziesz mógł podzielić się z bliskimi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Agnieszka Bukowczan-Rzeszut Wydawnictwo: Astra historia 384 str. 6 godz. 24 min. DODAJ DO PAKIETU Co to znaczy jadać w królewskim stylu? Czy dworska uczta zawsze musi oznaczać blichtr, przepych i wykwintne dania przyrządzone z najbardziej niedostępnych i najkosztowniejszych produktów? A może królowie, cesarze i papieże skrycie lubowali się w prostych daniach, którymi jednak nie wypadało im się publicznie zajadać, by nie narażać się na pośmiewisko? Jeśli fascynuje cię kuchnia dawnych wieków, ciekawi to, co jadali wielcy ludzie i w jaki sposób kultura jedzenia kształtowała obyczaje danej epoki – zapraszam cię w podróż po historii widzianej od kuchni. Obiecuję, że będzie to podróż barwna, intrygująca – i ze smakiem! W książce, poza inspirującymi opisami zwyczajów wielkich ludzi, znajdziesz: unikatowe, ciekawe i możliwe do wykonania w każdej kuchni przepisy pochodzące z opisywanej epoki. Przepisy te przygotowaliśmy również w formie uwspółcześnionej oraz w specjalnie opracowanych wersjach wegańskich. Mamy nadzieję, że zachęcą do eksperymentowania i prób odtworzenia potraw jadanych przez koronowane głowy, papieży czy prezydentów. Jeśli zastanawiasz się, jak naprawdę smakowały średniowieczne polskie wypieki, renesansowe przysmaki kuchni włoskiej i francuskiej, bliskowschodnie desery, flagowe dania sarmackiej kuchni, rosyjskie potrawy godne carskiego stołu, a nawet "kryzysowe menu" amerykańskiego prezydenta, teraz masz okazję tchnąć nowe życie w dawne i często zapomniane przepisy. Podejmij gości królewską kuchnią minionych epok.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
No i stało się! Będziesz mamą! Na pewno towarzyszą ci nie lada emocje, a obok radości pojawia się także niepokój o przebieg ciąży i o dziecko. Zastanawiasz się m.in. nad tym, jak powinnaś się w tym szczególnym czasie odżywiać, żeby czuć się dobrze i zapewnić maleństwu jak najlepszy rozwój. Pomoże ci w tym nasza książka, przygotowana przez zespół żywieniowych profesjonalistek z dużym doświadczeniem zawodowym, które same - jako mamy - borykały się z wieloma wątpliwościami w okresie ciąży. W książce znajdziesz: sprawdzone przepisy na śniadania, obiady, kolacje i przegryzki ; podział przepisów na poszczególne trymestry ; informacje dotyczące żywienia w ciąży i praktyczne wskazówki ; wyliczenia kaloryczności i wartości odżywczej każdej potrawy. źródło opisu: materiały wydawcy
Książka
W koszyku
Czy istnieją słodycze, które można jeść przy cukrzycy i insulinooporności? Jak zaspokoić chęć dzieci na łakocie? Autorka, dietetyczka i mama, udowadnia, że można łatwo przygotować w domu zdrowe słodycze. Dzięki tej książce przekonasz się, że nawet jeśli jesteś na diecie lub myślisz o tym, jak szybko schudnąć, nie musisz rezygnować z naturalnego cukru zawartego w owocach i warzywach. Wypieki bez cukru zaspokoją twoją potrzebę na smakołyki. Wypróbujesz łatwe i szybkie receptury na babeczki, lody, ciasteczka i desery. Sprawdzą się one też jako urozmaicenie diety dla dzieci czy słodycze dla cukrzyków. Przekonasz się, że zdrowe słodycze to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Słodycze bez cukru i słodzików – pyszne, pożywne i zdrowe!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Na okładce: Pierwsza książka autorki najpopularniejszego bloga o kuchni roślinnej.
Pierwsza książka kucharska twórczyni "Jadłonomii" - najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni roślinnej.
Czy łodyga brokułu nadaje się do jedzenia? Do czego wykorzystać natkę marchewki? Jak zrobić bezmięsny pasztet na świąteczny stół? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie w książce Marty Dymek - znanej z programu "Dzień Dobry TVN" autorki "Jadłonomii", najpopularniejszego bloga w polskim internecie poświęconego kuchni roślinnej, Kulinarnego Bloga Roku 2013. Autorka skomponowała ponad 100 przepisów na wegańskie śniadania, obiady i kolacje z bulw, korzeni i liści. Tu burak zmienia się w ciasto czekoladowe, pietruszka występuje w parze z gruszką, a z garści kapusty powstają chrupiące chipsy. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich jaroszy i tych, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie bezmięsnego obiadu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nowa Jadłonomia : roślinne przepisy z całego świata / Marta Dymek. - Warszawa : Marginesy, 2017. - 271, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 29 cm.
Marta Dymek, autorka najgłośniejszej polskiej książki o kuchni roślinnej, powraca z długo wyczekiwaną nową książką. Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa w zupełnie nowej odsłonie – w przepisach z kuchni całego świata. Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu – jest wszędzie. Dlatego Marta Dymek, pracując nad nową książką, szukała roślinnych inspiracji w wielu zakątkach świata i odwiedziła ponad 50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Tytuł oryginału: A short history of drunkenness.
Lekki styl, barwne anegdoty, zaskakujące fakty i całkiem spore procenty… angielskiego humoru. Jak pili starożytni? Czy Wikingowie walczyli na trzeźwo? Czy największe polityczne decyzje były podejmowane przez pijanych? Tego i wielu innych rzeczy dowiemy się z tej książki. Brytyjski autor w zabawny i lekki sposób snuje opowieść o romansie ludzkości z alkoholem od czasów najwcześniejszych aż po współczesność. Ludzkość, przekonuje, nie zaszłaby tak daleko, gdyby nie piła. Alkohol towarzyszy nam od początku. Był rozweselaczem, oznaką statusu, ważnym elementem wielu religii, pomagał nawiązywać kontakt z przodkami, powodował waśnie i pomagał dojść do porozumienia, był lekarstwem a także substancją zakazaną… "Ludzkość pije od swych prapoczątków, co autor bez problemu udowadnia. A że pisze o tym lekko i perliście, rzecz czyta się równie ochoczo, jak wychyla kielichy szampana. Bez dwóch zdań to dzieło ożywcze niczym pierwszy wieczorny dżin z tonikiem, mądre jak kieliszek burgunda i klarowne niczym szklaneczka pilznera." Robert Makłowicz, dziennikarz, pisarz, podróżnik, krytyk kulinarny "Pierwsza oficjalna biografia alkoholu. Książka dowodzi, że wszyscy pijemy. Pijesz, bo taki twój los. Nie dlatego, że jesteś człowiekiem, bo inne zwierzęta też potrafią narąbać się w pień. Z tą jednak różnicą, że ich z baru nikt na zbity pysk nie wywala. Po tej lekturze jestem przekonany, że świat bez alkoholu wyglądałby zupełnie inaczej. A teraz proszę wybaczyć, idę sobie golnąć." Robert Motyka, satyryk, kabareciarz, współzałożyciel grupy Paranienormalni "Książek nie czytam, ale taką to bym może kupił w prezencie szwagrowi. Szwagrowi inteligentowi." Robert M., bezrobotny mieszkaniec Radomia źródło opisu: https://publicat.pl/wydawnictwo-dolnoslaskie/ofert...(?) źródło okładki: https://publicat.pl/wydawnictwo-dolnoslaskie/ofert...»
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Magda : autobiografia Magdy Gessler / Magda Gessler, Dominik Linowski. - [Warszawa] : 5Why Promotion, copyright 2021. - 350 stron : fotografie, ilustracje ; 22 cm.
Fascynująca opowieść o życiu absolutnej królowej polskiej gastronomii i jednej z najbardziej znanych i wpływowych Polek. Szczera i dotychczas nieznana historia, z której dowiadujemy się, jak długą i krętą drogę musiała przejść bohaterka, aby być tu, gdzie jest obecnie. Autorzy zabierają czytelnika w niezwykle emocjonalną podróż, w której szczęście miesza się z samotnością, zaufanie i wiara z naiwnością, a los bywa równie łaskawy, co okrutny. Opowieść o niezwykłej sile, wierze we własne możliwości i ciekawości świata, która pozwala sięgać po marzenia!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 929 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Superżywność jest na ustach wszystkich pragnących zdrowo żyć. Jeżeli do tej pory uważaliście, że jak chia czy jagody goi musi pochodzić z zamorskich krajów, teraz macie okazję zmienić zdanie. Roślinne pakiety detoksykujące, zapobiegające starzeniu, wspomagające układ odpornościowy i pomagające się odprężyć znajdziecie tuż za progiem swojego domu. Tak niepożądane chwasty, jak czosnek niedźwiedzi, mniszek lekarski czy koniczyna łąkowa oraz pospolite krzewy, na przykład dzika róża czy tarnina, są w rzeczywistości wykwintną superżywnością zawierającą wiele składników odżywczych. Z naszego poradnika dowiecie się, kiedy i jak najlepiej zbierać najwartościowsze dziko rosnące rośliny i jak je przyrządzić, aby przyniosły jak najwięcej pożytku organizmowi.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Wszystko, co najlepsze z medycyny klasztornej. Hildegarda z Bingen pozostawiła nam rewolucyjnie nowoczesny sposób leczenia, o którego skuteczności przekonuje się coraz więcej osób. Jest to medycyna holistyczna, ponieważ odnosi się do ciała, umysłu i duszy. Wielka przeorysza przekazała kolejnym pokoleniom nie tylko liczne receptury na środki lecznicze, ale udzieliła także wielu cennych wskazówek na temat zdrowego odżywiania i sposobu życia. [nota wydawcy].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zioła dla smaku, zdrowia i urody / Małgorzata Kaczmarczyk. - Wydanie I poprawione. - Warszawa : Edgard, 2020. - 271, [1] strona : fotografie ; 25 cm.
(Samo Sedno)
Na okładce: 150 przepisów na lecznicze napary, wina, nalewki, ziołowe dania i naturalne kosmetyki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Smakowite drzewa / Małgorzata Kalemba-Drożdż. - Bielsko-Biała : Wydawnictwo Pascal, 2017. - 350, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Na okładce podtytuł: 147 przepisów na dania z nasion, liści, kambium, kwiatów i pąków polskich drzew.
Autorka "Jadalnych kwiatów" i "Pysznych chwastów" po raz kolejny zaskakuje potrawami z darów dzikiej natury! Tym razem proponuje niepowtarzalne przepisy na dania z drzew. Spróbuj marynowanych szyszek, bukowej nutelli czy lipowych lodów. Ugotuj brzozowe risotto, upiecz chleb z żołędzi i zrób keczup z głogu. Zaskocz swoich gości oryginalnymi daniami prosto z lasu. Otwórz się na nowe doznania i sprawdź, jak smakowite mogą być drzewa.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kaszoterapia : nasza kasza inspiruje / Anna Kowalczyk, Tomasz Antoniszyn. - Kraków : Wydawnictwo M, copyright 2017. - 255 stron : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
(Zdrowe Zdrowie)
(Smaki Zdrowia)
Takiej książki o kaszach jeszcze nie było! Nastaw się na zdrową dietę, która nie tylko uwolni Cię od wielu dolegliwości, ale także sprawi przyjemność Twojemu podniebieniu: 5 posiłków dziennie, trzy 7-dniowe plany żywieniowe oparte w całości na kaszy jaglanej, gryczanej i komosie ryżowej. Oprócz tego porcja solidnej wiedzy, którą dzielą się z nami autorzy przepisów, twórcy cieszącego się ogromną popularnością bloga naszakasza.pl Anna Kowalczyk – ekspert żywieniowy, dietetyk i psychodietetyk z wykształcenia i zamiłowania, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego i Wyższej Szkoły Nauk Społecznych w Lublinie. Prowadziła warsztaty, wykłady i szkolenia o tematyce żywieniowej i prozdrowotnej, autorka licznych artykułów, gość wielu programów telewizyjnych i radiowych, założycielka bloga naszakasza.pl Tomasz Antoniszyn – znakomity kucharz, szef kuchni wielu warszawskich restauracji. Jego szczególną pasją jest fotografia kulinarna – jest autorem zamieszczonych w książce smakowitych zdjęć do wszystkich przepisów. Wyróżniony przez magazyn F5 w zestawieniu 10. polskich fotografów kulinarnych, których warto obserwować. Autor artykułów w wielu poczytnych magazynach o tematyce kulinarnej, współautor bloga naszakasza.pl Dzięki nim poznasz: proste przepisy na smaczne i zdrowe dania właściwości zdrowotne kasz produkty, które warto z nimi łączyć, aby wzmocnić ich prozdrowotne działanie kulinarne triki, porady, sugestie i alternatywne rozwiązania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej